Onze website heeft een nieuw jasje! Lees hier meer over de veranderingen.

Cineville Cuisine

Cineville Cuisine #15: Spaghetti con l'alloro uit Sophia Lorens legendarische kookboek Koken con amore

De Cineville redactie

De restaurants van de Cineville-theaters zijn nog steeds dicht en dus duiken we thuis de keuken in met een stapel bijzondere kookboeken uit het Collectiecentrum van Eye. Zo ook Sophia Lorens welbekende Koken con amore. Inderdaad: die van die foto met dat gigantische houten slabestek.

Naast alle briljante foto's die Koken con amore rijk is (Sophia Loren met een zwembad vol tortellini, Sophia Loren met een reusachtig wiel kaas), staan er ook memorabele anekdotes en tips in. Uitleg over wat een courgette is, bijvoorbeeld (‘een kleine, komkommerachtige vrucht’), visies op etiquette van rokers en hoe zij hun smaakpapillen verpesten (‘ze zeggen dat zij speciale papillen hebben’, maar Loren gelooft er niks van), en Lorens kijk op andijvie. Koken con amore is terecht een klassieker. Wij hadden overdreven veel laurierbladeren in huis, dus maakten we haar Spaghetti con l'alloro – letterlijk: spaghetti met laurier. Toen Loren in 1961 een Oscar kreeg voor haar rol in La ciociara, wilde een vriend, in plaats van haar een lauwerkrans aan te bieden, haar liever ‘het aroma van de laurier in een saus laten proeven’. Zo ontstond dit recept. 

La ciociara (Two Women)

De Italiaanse weduwe Cesira (Sophia Loren) is eigenaar van een succesvolle kruidenier in Rome. De Tweede Wereldoorlog woedt buiten de muren van haar zaak en Cesira vreest voor haar 13-jarige dochter.

Wat heb je nodig?
Voor 6 personen:

• 600 gr. spaghetti
• 4 el olijfolie
• een klontje boter
• 1 grote ui
• 300 gr. gepelde tomaten
• 12 laurierblaadjes
• zout, versgemalen peper
• ½ tl kaneel

Hoe maak je het?

De spaghetti
Neem een grote pan met veel water in verhouding tot de hoeveelheid spaghetti. Als het water bijna kookt, gooi er dan een handje zout in (‘maar niet overdreven veel’). Doe daarna meteen de pasta in de pan en zet het vuur hoger. ‘Vergeet niet dat de kookduur van veel factoren afhankelijk is: de kwaliteit van de pasta, de samenstelling van het water, het seizoen, de hoogte waarop u zich boven de zeespiegel bevindt’ (we verzinnen dit niet). Oftewel: kijk, proef en probeer zelf, en laat je niet te veel leiden door het aantal minuten op de verpakking. Doe voordat je de pasta afgiet een theelepel olijfolie in de pan, daardoor vermengt de pasta zich later beter met de saus. Schenk de spaghetti in een vergiet en schudt al het water uit de pasta.

De saus
In Sophia Lorens eigen woorden: ‘Voor zes personen verwarmt u in een pan vier eetlepels olijfolie en een klontje boter; daarin fruit u een fijngesneden grote ui of twee kleinere. Als de ui goudgeel wordt doet u er de gepelde tomaten bij, een dozijn laurierblaadjes, wat zout en versgemalen peper en een halve theelepel kaneel. Het geheel laat u tien minuten doorkoken, zodat de verschillende aroma's zich goed vermengen. U hebt dan een zeer smakelijke en ongewone pastasaus.’

Tip van onszelf: als je de pasta nét niet al dente kookt, kan je 'm aan het eind nog even in de sauspan doen en met de saus meekoken. De pasta neemt de saus dan nog beter op.

Eet smakelijk!

(Geen zorgen, dit is niet het gerecht.)

---
De komende weken koken we recepten uit vier filmkookboeken uit het Collectiecentrum van Eye: Italianamerican: The Scorsese Family Cookbook, Koken con amore, The Bubba Shrimp Co. Cookbook en Cocktails of the Movies. De boeken maken deel uit van de bijzondere collectie van Eye Filmmuseum en zijn, zodra alles weer open mag, in te zien in het Collectiecentrum aan de Asterweg in Amsterdam-Noord. Daar vind je ook andere unieke filmboeken en archiefmateriaal.

De Cineville redactie

Gerelateerde films

La ciociara (Two Women)

De Italiaanse weduwe Cesira (Sophia Loren) is eigenaar van een succesvolle kruidenier in Rome. De Tweede Wereldoorlog woedt buiten de muren van haar zaak en Cesira vreest voor haar 13-jarige dochter.