Onze website heeft een nieuw jasje! Lees hier meer over de veranderingen.

Cineville Cuisine

Cineville Cuisine #16: de garnalen van Bubba uit Forrest Gump

De Cineville redactie

De restaurants van de Cineville-theaters zijn nog steeds dicht en dus doken we thuis de keuken in met een stapel bijzondere kookboeken uit het Collectiecentrum van Eye. De hekkensluiter: gegrilde garnalen met cornbread, uit The Bubba Shrimp Co. Cookbook.

Forrest Gump heeft de tand des tijds niet per se goed doorstaan en toch betrappen we onszelf iets te vaak op een quote uit de film. Als we puffend aan het hardlopen zijn, bijvoorbeeld, of het laatste bonbonnetje uit het doosje pakken. Of als we garnalen koken. Want niemand weet beter wat je met garnalen aanmoet dan Benjamin Buford ‘Bubba’ Blue, Forrests vriend in het leger. Terwijl ze de vloer van de kazerne schoon schrobben vertelt hij over zijn favoriete eten en wat je er allemaal mee kan: ‘Anyway, like I was sayin', shrimp is the fruit of the sea. You can barbecue it, boil it, broil it, bake it, sauté it. There's, uh, shrimp-kebabs, shrimp creole, shrimp gumbo. Pan fried, deep fried, stir-fried.’

Als Bubba is overleden in de jungle van Vietnam en Forrest weer thuis is, start hij de Bubba Gump Shrimp Co., ter nagedachtenis aan de garnalenman. In de laatste Cineville Cuisine over de kookboeken van Eye gaan wij daarom óók met garnalen aan de haal, ter ere van Bubba.

Forrest Gump

Simpele ziel Forrest Gump (Tom Hanks) struikelt in de belangrijkste momenten uit de recente Amerikaanse geschiedenis.

The Bubba Shrimp Co. Cookbook is zogenaamd geschreven door Forrest. Dat levert ongemakkelijke zinnen op (‘You don’t have to be rich, famous, or even smart to cook shrimp’) maar ook wijze kooklessen (‘Open the can of cheap beer. Drink half the beer.’) Er staan meer dan dertig Southern-inspired recepten in, want Forrest Gump speelt zich af in Alabama. Garnalen spelen vanzelfsprekend de hoofdrol, net als koriander, pepertjes, kookroom, margarine en tequila. Sommige recepten leken ons heerlijk (Bayou la Batre Shrimp Mornay, Lt. Dan’s Lemon Shrimp, Peace March Shrimp Gazpacho), anderen sloegen we liever over (Shrimp-Gruyère Cheesecake, really?!).

In het laatste hoofdstuk staan nog een paar klassieke bijgerechten zoals gegrilde maïs, cornbread, barbequesaus en cocktailsaus. Wij gingen voor Jenny's Southwestern Shrimp met Bubba's Cocktail Sauce en Cornbread met Jalapeño.

Wat heb je nodig?
Voor 4 - 6 personen

Voor de garnalen:

• 2 pond middelgrote of grote verse garnalen, liefst ongepeld (als ze geen ongepelde garnalen hebben bij de visboer zijn, middelgrote gepelde cocktailgarnalen ook goed, maar wel met de staart er nog aan)

Voor de marinade:

• sap van 1 limoen
• flinke scheut olijfolie
• handje verse koriander, gehakt
• 2 eetlepels tequila
• 1/4 theelepel zout
• 1/4 theelepel peper
• 1 verse jalapeñopeper, zaadlijst eruit en gehakt
• 1 teentje knoflook, gehakt
• lange cocktailprikkers of spiezen

Voor de cocktailsaus:

• 250 ml zoete chilisaus
• sap van 1 citroen
• 3 eetlepels mierikswortel uit een potje
• 1 eetlepel Worcestershire sauce
• 1/4 theelepel hot sauce

Voor de cornbread:

• 250 gram maïsmeel
• 2 theelepels bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel)
• 1 theelepel baking soda
• 3/4 theelepel zout
• 2 eieren, geklopt
• 500 ml karnemelk
• 2 eetlepels plantaardige olie
• beetje bloem (optioneel)
• 1 verse jalapeñopeper, zonder zaadlijst en gehakt (optioneel)

Hoe maak je het?

Het marineren van de garnalen duurt een paar uur, dus begin daar alvast mee. Pel de garnalen en maak ze schoon. Laat de staarten eraan zitten. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een ondiepe schaal. Voeg de rauwe garnalen toe en hussel alles door elkaar. Doe een deksel of folie over de schaal en zet in de koelkast. Laat 2 tot 3 uur marineren. Schep alles af en toe even om.

Een uurtje voor je wil eten maak je de cornbread. In het boek maken ze die met gefrituurde varkenskaantjes, maar dat leek ons niks, dus hebben we er pittige stukjes jalapeño van gemaakt.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng het maïsmeel, bakpoeder, baking soda en zout in een grote kom. Voeg al rustig roerend de eieren, karnemelk, olie en gehakte jalapeño toe tot de droge ingrediënten nat zijn geworden. Klop niet te hard en lang – er mogen best wat stukjes in zitten! Het beslag moet uiteindelijk een beetje op dunne havermout of Brinta lijken. Als het te waterig is, voeg je een klein beetje bloem toe.

Plaats een lege, ingevette ovenschaal 4 minuten in de voorverwarmde oven. Als de schaal goed heet is geworden giet je het beslag erin. Terug de oven in en 20 - 25 minuten bakken, of tot de bovenkant licht gebruind is. Laat de cornbread een beetje afkoelen voor je 'm serveert.

Haal intussen de garnalen uit de koelkast en giet ze af. Bewaar de marinade en breng deze in een klein pannetje op hoog vuur aan de kook. Haal de marinade van het vuur zodra de alcohol verdampt is. Vervolgens maak je spiezen van de garnalen. Zorg ervoor dat de garnalen plat kunnen liggen en plaats ze op een hete grillpan of barbeque. Grill de spiezen 3 tot 4 minuten aan iedere zijde of tot de garnalen roze worden. Besprenkel de spiezen om de zoveel tijd met wat marinade. 

Doe ondertussen alle ingrediënten voor de cocktailsaus in een kom. Zet de saus in de koelkast tot alles klaar is.

Leg de garnalenspiezen en een punt warm cornbread op een bord. Giet de cocktailsaus over de garnalen en garneer met een klontje boter en wat koriander. Looks good, don’t it? Eet smakelijk!

De afgelopen maanden kookten we recepten uit vier filmkookboeken uit het Collectiecentrum van Eye: *Italianamerican: The Scorsese Family Cookbook, Koken con amore, Cocktails of the Movies *en The Bubba Shrimp Co. Cookbook. De boeken maken deel uit van de bijzondere collectie van Eye Filmmuseum en zijn, zodra alles weer open mag, in te zien in het Collectiecentrum aan de Asterweg in Amsterdam-Noord. Daar vind je ook andere unieke filmboeken en archiefmateriaal.

De Cineville redactie

Gerelateerde films

Forrest Gump

Simpele ziel Forrest Gump (Tom Hanks) struikelt in de belangrijkste momenten uit de recente Amerikaanse geschiedenis.